Huzurevi, 65 yaşından yaşlı kişiler için doğru bir alternatiftir. Ancak kişinin, huzurevi fiyatlarından ve şartlarından emin olarak başvuru yapması gerekir.
Huzurevi İçeriği
Huzurevi Nedir?
Huzurevi, 65 yaşın üzerinde ve hayatını tek başına geçirmekte zorlanan kişiler için kurulmuştur. İlgili kurumlar içerisinde, yaşlı insanlara 24 saat boyunca bakım yapılır. Çeşitli hastalıkları için kontroller ve sağlık hizmetleri sağlanır. Ayrıca huzurevlerinde, yaşlıların sosyalleşmesi için de önemli fırsatlar vardır.
Geçmişten günümüze yaşlı insanların en büyük sorunu, sağlıktan da öte sosyalleşmektir. Sosyal açıdan yetersiz bir yaşlılık, çeşitli psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Huzurevlerinde, özellikle de yalnız kalmış kişilerin çok daha çabuk iyileştiği; yeniden bir sosyal hayata başladığı görülmektedir.
Huzurevi Fiyatları
Ülkemizde huzurevi fiyatları, devlet ve özel olarak ikiye ayrılmıştır. Her iki grup içerisinde de ne yazık ki oldukça başarısız kurumlar bulunsa da konforlu kurumlar da mevcuttur. Bu iki grup içerisinde özel huzurevi fiyatları taban ve tavan fiyat ile belirlenmiştir. Devlet kurumlarında ise söz konusu hizmet tamamen ücretsizdir. Gerekli koşulları sağlayan herkes gönül rahatlığı ile kalabilmektedir.
Tek Kişilik Huzurevi Fiyatları
Bazı yaşlı kişiler, özellikle de uyku odasında yalnız kalmayı tercih edebilir. Genellikle bu tip karakterdeki kişiler için devlet huzurevleri doğru bir seçenek değildir. Tek kişilik odalı huzurevi fiyatları karşılanabilir ise tercih edilmesi mantıklıdır.
Tek kişilik huzurevi fiyatları, Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından taban fiyat ile belirlenmiştir. Güncel taban fiyat, 3.924,38 TL’dir. 2024 yılında tekrardan güncelleneceği kesinleşmiştir.
Özel Huzurevi Fiyatları
Tıpkı devlette olduğu gibi, özel sektörde de huzurevleri bulunmaktadır. Bu huzurevi fiyatları, ilgili kurumun ne çeşit imkânlar sunduğuna göre değişiklik göstermektedir.
Huzurevinde kalmayı planlayan yaşlılar, kalacakları yeri kendi kişisel önceliklerine göre seçmelidirler. Ancak bu şekilde hem bütçelerine uygun hem de sağlıklı kalacak bir yer bulabilirler.
2024 yıllı itibari ile huzurevi fiyatlarında taban ve tavan fiyat politikası uygulanmaktadır. Taban fiyat 1.390,00 lira iken; tavan fiyat aylık olarak 12 bin lira ile sınırlandırılmıştır.
Devlet Huzurevi Fiyatları
Ülkemizde, 2023 yılı itibariyle birçok huzurevi bulunmaktadır. Söz konusu kurumlar, özenle inşa edilmekte; yaşlı insanlar için sağlıklı bir ortam yaratılmaya çalışmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra, ülkemizdeki devlet huzurevleri tamamen ücretsizdir. Gerekli koşulları sağlayan tüm yaşlı insanlar kurumlarda yaşamını devam ettirebilir. Sosyal devletin en önemli özelliklerinden bir tanesi olan yaşlı bakımı için oldukça güzel bir imkân olduğunu söyleyebiliriz.
Her ne kadar bu kurumlar ücretsiz olsa da insanların çoğu, rehabilitasyon merkezleri ve özel bakım ünitelerini huzurevleri ile sıklıkla karıştırmaktadır. Bu 3 kavram, tamamen birbirinden farklıdır. Huzurevleri, tedavisi mümkün olmayacak kadar ileri seviyede hastalığa sahip kişileri kabul etmemektedirler.
Huzurevi ile İlgili Sıklıkla Sorulan Sorular
Ülkemizdeki yaşlı kesimin huzurevine olan merakı oldukça fazladır. Bu nedenle, en çok merak edilen soruları yazımızın bu bölümünde sizler için derledik. Yine de yanıt bulamadığınız soruları, web sitemizin yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.
Huzurevi Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Huzurevlerinde kalmak için heyet raporu gereklidir. Bu rapor, devlet hastanesinden alınır. Heyet raporu, dilekçe ve iki fotoğraf başvuru için yeterli olacaktır. Bulaşıcı hastalıklar, psikiyatrik ve de nörolojik hasta raporları da oldukça önemsenmektedir.
Devlet Huzurevi Nereye Bağlıdır?
Devlet huzurevleri; “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına” bağlıdırlar.
Huzurevi Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır?
Devlet ve özel huzurevlerinde sonuçlanma süresi değişiklik göstermektedir. Özel kurumlarda, ilgili süre idareye sorulmalıdır. Devlet kurumlarında ise başvuru kabul süresi 5 gün ile 30 gün arasında değişiklik göstermektedir.
Alzheimer Hastaları Kalabilir Mi?
Alzheimer hastaları ile özel koşullarda ilgilenilmelidir. Bu tip rahatsızlıklarda, sosyalleşme oldukça önemlidir. Söz konusu kişiler, bu tip yerlerde kalabilir; ancak yer doğru seçilmelidir.
Kimler Huzurevinde Kalamaz?
60 yaş ve altındaki kişiler, devlet huzurevlerinde kalamazlar. Ayrıca kalacak kişilerin alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelere bağımlılıklarının olmaması gerekmektedir. Maddi zorluk da devlet için önemli bir şarttır.
Huzurevi Mirasçı Olur Mu?
Kimsesiz kişiler de zaman zaman huzurevinde kalabilir. Böyle kişilerin, miras bırakacak kimsesi olmadığı için ilgili kurum ve kuruluşlar; mirasçı olarak gösterilebilmektedirler.
Kimsesi Olmayan Yaşlılara Kim Bakar?
Kimsesiz yaşlıların bakımından devlet sorumludur. Herhangi bir akrabası olmayan, maddi zorluk yaşayan yaşlı ve yoksul kişiler; devlet tarafından huzurevlerine yerleştirilmektedirler.
Huzurevlerinde Kaç Kişi Kalıyor?
Ülkemizde her yıl huzurevlerinde kalan kişi sayısı artmaktadır. Yaşlı olarak nitelenen kişilerin günümüzde nüfusa oranı yüzde 8’dir ve bu oranın, 2050 yılında 22% olması beklenmektedir. Günümüzde huzurevlerinde 19 bin 818 kişi kalmaktadır.
Devlet Huzurevlerine Nasıl Başvuru Yapılır?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri, huzurevi başvurusu yapmak için doğru adrestir. Dilekçe yazarak ya da Alo 183 Sosyal Destek Hattından yararlanarak başvuru yapılabilir.
Huzurevinde Kalan Kişiler Dışarı Çıkabilir Mi?
Yaşlı kişiler, huzurevlerinde kendi evleriymişçesine kalabilirler. Ev ve bahçe içerisinde sınırsız bir şekilde gezebilirler. Ancak gün içerisinde dışarı çıkmaları, geceyi başka bir yerde geçirmeleri gerektiğinde ise bunu huzurevi yönetimine bildirmeleri gerekmektedir.
Huzurevinde Ne Yapılır?
Huzurevlerinde, gazeteler okunur; yaşlı insanlar birbirleri ile anılarını paylaşabilir, zaman zaman gelen yaşlı kişiler ile sohbetler ederek onlar ile vakit geçirirler. Ayrıca ikamet ettikleri kurumun yapmış olduğu etkinliklere katılırlar.
Hangi Şehirde Huzurevi Yok?
Ülkemizde 2023 yılında dahi huzurevi bulunmayan bazı şehirler vardır. Bu şehirler şunlardır:
- Adıyaman
- Batman
- Bingöl
- Bitlis
- Diyarbakır
- Erzurum
- Gümüşhane
- Hakkari
- Iğdır
- Kırıkkale
- Kilis
- Mardin
- Muş
- Siirt
- Şanlıurfa
- Şırnak
Huzurevi Nasıl Bir Yer?
Huzurevleri, belirli kurallar çerçevesinde; devlet kurumlarında ücretsiz, özel kurumlarda ise belirli bir ücret karşılığında hizmet sunan yerlerdir. Sosyal hizmetler ve aktiviteler de sunarlar.
Huzurevi Kimleri Kabul Eder?
Huzurevleri, kalacak kişileri kabul ederken şu şartları sağlayanlara öncelik ve imkân tanımaktadır:
- 60 yaş ve üzeri kişiler
- Ruh sağlığı yerinde olan kişiler
- Bulaşıcı herhangi bir hastalık sahibi olmayan kişiler
- Yatağa bağımlı yaşamak zorunda olan, demanslı, görme ve işitme engelli, felci kişiler
Özel Huzurevleri Kaç Yaşında Alıyor?
Yönetmelikler, özel huzurevlerinin kaç yaşında aldığını belirlemektedir. 55 ve üzeri yaşta olan kişiler, özel kurumlarda kalabilir. 55 yaş altı kişiler için ise zorunluluk durumlarına göz atılmalıdır.
Ankara’da Kaç Tane Huzurevi Var?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan istatistiklere göre 2023 yılı içerisinde Ankara’da 100’ün üzerinde huzurevi bulunmaktadır.
Huzurevine Gitmek İçin Şartlar Nelerdir?
- Huzurevine gitmek isteyen kişilerin uyması gereken şartlar şunlardır:
- 60 yaş üzerinde olmak,
- Yaşamsal ihtiyaçları kendi karşılayabiliyor olmak,
- Akıl sağlığına sahip olmak,
- Alkol ya da uyuşturucu bağımlılığına sahip olmamak,
- Bulaşıcı hastalık sahibi olmamak,
- Ekonomik ve sosyal açıdan yoksul olmak
Yaşlı Bakım Evi Nedir?
Yaşlı bakım evleri, özellikle de huzurevlerinden farklı olarak, tıbbi bakım sağlamaktadır. Spesifik bir alanda rahatsızlığı olan kişilere, alanında uzman hekimler birebir olarak yardımcı olmaktadır. Son zamanlarda yaşlı bakım evlerinin sayısı giderek artmaktadır.
Dünyada dikkatleri üzerine çeken bakım evleri, ülkemizde her şehirde görülmese de büyük şehirlerde son zamanlarda sıklıkla açılmaktadır. Özellikle de Ankara ve İstanbul, yaşlı bakım evi sayısı bakımından öncü olmaktadır.
Yaşlı bakım evlerine hastalar ve yaşlı kişiler yatırılmadan önce, iki kurum arasındaki fark iyi anlaşılmalıdır. Hasta kişi ve yakınları birlikte karar vermeli, iki tarafın da içinin rahat olması sağlanmalıdır. Yerleşme ani olmamalıdır. Geçiş süreci için iki taraf da bilgilendirilmeli ve elini taşın altına koyarak birbirine destek olmalıdır.
Yaşlı Bakım Evi ve Huzurevi Arasındaki Farklılıklar
Yaşlı bakımevleri, bakıma ihtiyacı olan kişilerin konaklaması; sağlık hizmetlerinden yararlanması için oluşturulmuşlardır. Huzurevleri ise, 60 yaş ve üzerindeki kişileri korumak; onların huzurlu ve sağlıklı hissetmesini sağlamak için oluşturulmuşlardır.
İki kurum, birbirilerine oldukça yakın oldukları için sıklıkla karıştırılırlar. Ancak yaşlı bakım evi ve huzurevi arasındaki fark, kısaca bu şekildedir. Kişinin ihtiyaçları ve öncelikleri göz önünde bulundurularak iki kurumdan bir tanesi seçilmelidir.
Yaşlı Bakım Evi ile İlgili Sıklıkla Sorulan Sorular
Yaşlı bakım evleri ile ilgili sıklıkla merak edilen soruları, yazımızın bu bölümünde sizler için derledik. Cevabını bulamadığınız sorular için aşağıdaki soru cevaplara göz atabilir, yorumlar bölümünden bizlere tüm sorularınızı iletebilirsiniz.
Bakım Evlerinde Kimler Kalabilir?
Bakım evleri ve huzurevlerinin yönetmelikleri aynıdır. Zihinsel veya fiziksel olarak dezavantajı kişi ya da kişiler, bu kurumlarca kabul edilmektedirler.
Devletin Yaşlı Bakım Evi Var Mı?
Devlet tarafından, yaşlı ve hasta kişilere bakım evi hizmeti tamamen ücretsiz bir şekilde sağlanmaktadır.
Yaşlı Bakım Evine Nasıl Başvurulur?
Yaşlı bakım evine başvurmak isteyen kişiler, dilekçe veyahut da Alo 183 hattından yardım alarak ilgili kurumlara başvurabilir. Söz konusu başvurunun muhatabı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleridir.
Yaşlı Bakım Evine Kaç Yaşında Girilir?
Yaşlı bakım evlerinde yaş için üst limit yoktur. Ancak alt limit, 60 olarak belirlenmiştir. Bu yaş sınırı, özel yaşlı bakım evlerinde 55 olarak kabul edilmektedir.
Yaşlı Bakım Evleri Ücretsiz Mi?
Devletimiz tarafından açılan yaşlı bakım evleri tamamen ücretsizdir. Ancak özel yaşlı bakım evlerinin aylık fiyatları, 1.000 lira ile 12.000 lira arasında değişiklik göstermektedir.
Bilgilendirme
Sitemizde mevcut olan konularda bulunan kurum veya yerlerin doğruluğu tarafımızca doğrulanmamıştır. Sitemizde bulunan bilgiler ilgili yer ile hatalı, eksik ve güncel bilgiler içermeyebilir. Sitemiz arama motorunda kısıtlı bulunan bilgiler kullanılarak sadece bilgi amaçlı oluşturulmuştur.
Hatalı,eksik veya güncel olmayan bilgileri düzeltmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. info@huzurevleri.net
Huzurevi İçin Bir Yorum Yazın